Rawatan

Dana Sokongan Bagi Penderma Ginjal

Salah satu misi NKF adalah untuk menggalak pemindahan ginjal dan menyokong perundangan dan kesedaran mengenai pendermaan ginjal sejak awal tahun 1970-an. Untuk meneruskan usaha ini, NKF melancarkan Dana Sokongan Penderma Hidup NKF sebagai satu lagi inisiatif sebagai mendukung tujuan asalnya. Dana ini bertujuan untuk menggalakkan pemindahan ginjal sebagai alternatif yang menawarkan kelangsungan hidup dan kualiti hidup jangka panjang yang terbaik.

Soalan-Soalan Yang Sering Diajukan

Ia adalah dana sebanyak $10 juta yang ditubuhkan untuk mendorong penderma hidup untuk mendermakan ginjal mereka kepada ahli keluarga tersayang melalui penyediaan subsidi kewangan untuk mengurangkan kos pemindahan untuk pesakit berpendapatan rendah. Pelaksanaan dana tersebut berkuat kuasa pada 1 November 2009 bersamaan dengan pindaan Akta Pemindahan Organ Manusia (HOTA).

Hanya Warganegara Singapura dan Penduduk Tetap yang dirujuk oleh hospital-hospital awam sahaja yang layak untuk memohon dana ini dan mereka mesti memenuhi kriteria ujian ditetapkan oleh NKF. Untuk mendorong pemindahan ginjal daripada penderma hidup, hanya penerima yang diwajibkan lulus kriteria ujian tersebut.

Pembiayaan dana akan meliputi perkara-perkara berikut:

  • Kos untuk pra-pemindahan pemeriksaan dan penilaian sehingga dua penderma berpotensi setiap penerima ginjal
  • Kos pemeriksaan kesihatan tahunan dan susulan perubatan seperti yang diarahkan oleh Doktor Hospital yang Disusun Semula
  • Pembayaran sekali sahaja yang kehilangan pendapatan sebenar selama dua bulan atau $8,500, mana yang lebih rendah
  • Pembayaran premium insurans Rawatan & Pembedahan (Terhad pada MediShield Life Premium)
  • Perlindungan insurans untuk Polisi Hidup Berkumpulan, berdasarkan jumlah yang diinsuranskan sebanyak $200,000

1. Serangan Jantung
2. Kanser
3. Sklerosis Berbilang
4. Kehilangan Penglihatan
5. Lumpuh
6. Hepatitis Fulminant
7. Angin Ahmar
8. Kegagalan Ginjal
9. Pemindahan Organ Utama
10. Penyakit Arteri Koronari
11. Penyakit Alzheimer
12. Pembedahan Aorta
13. Koma
14. Kehilangan Pendengaran
15. Pembedahan Injap Jantung

16. Kehilangan Daya Pertuturan
17. Melecur atau terbakar teruk
18. Penyakit terminal
19. Anemia Aplastik
20. Hipertensi Arteri Pulmonari Primer
21. Penyakit Paru-paru Kronik
22. Penyakit Hati Kronik
23. Penyakit Neurone Motor
24. Distrofi Otot
25. Penyakit Parkinson
26. Angioplasti
27. Meningitis bakteria
28. Tumor Otak Tidak Berbahaya
29. Encephalitis
30. AIDS kerana Pemindahan Darah

Ia akan berkuatkuasa selama 12 minggu selepas tarikh pembedahan pemindahan buah pinggang, tertakluk kepada kelulusan oleh pihak Insurans.

Polisi Hidup Berkumpulan bagi penderma ginjal akan diberi subsidi sepenuhnya oleh NKF.

Pelan insurans akan melindungi penderma sehingga usia maksimum 69 tahun pada hari lahir yang terkini. Sebagai contoh, jika penderma berusia 50 tahun pada masa pembedahan, dia akan dilindungi selama 19 tahun (umur 69 tahun mengikut had umur Polisi Hidup Berkumpulan).

Setiap penderma adalah amat digalakkan untuk mendapatkan perlindungan MediShield sebelum mereka menjalani pembedahan supaya semua kos hospital dan pembedahan akan ditanggung oleh MediShield. NKF akan membayar semula premium mereka sekiranya mereka lulus untuk memenuhi kriteria ujian.

Pembiayaan awal sebanyak $10 juta berpunca daripada lebihan dana NKF yang ada, dan jika dana ini kehabisan, NKF akan mengumpulkan dana tambahan untuk Program tersebut.

Pemindahan Ginjal

Pemindahan ginjal adalah pilihan rawatan yang terbaik kerana ia dapat menggantikan fungsi ginjal yang gagal dan memberikan mutu kehidupan yang lebih baik kepada si pesakit.

Harapan Meraih Penghargaan

Mari temui para pesakit kami yang telah menerima ginjal dan orang-orang yang mereka sayangi. Pengalaman luar biasa mereka itu (yang ditulis dalam bahasa Inggeris) telah pun memberi suara, serta menawarkan kehidupan dan harapan dalam perjalanan pemindahan ginjal.

Panduan Pemakanan Secara Bijak Bagi Pesakit Pemindahan Ginjal

Pemakanan yang sihat dan seimbang memainkan peranan penting untuk menjaga kesihatan keseluruhan dan mengekalkan ginjal yang dipindahkan agar ia berfungsi dengan baik.

Menjaga Kesihatan Bagi Pesakit Pemindahan Ginjal

Senaman dapat membantu untuk meningkatkan fungsi kardiovaskular badan, mengawal tekanan darah dan gula di dalam darah untuk pesakit pemindahan ginjal.
Butiran Hubungan
Pertanyaan Media

Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan (NKF) berusaha untuk menjadi penyokong dan penyepadu untuk kesihatan ginjal dan penjagaan holistik untuk masyarakat oleh masyarakat. Sementara menyokong para pesakit yang mengalami kegagalan ginjal dengan rawatan dialisis yang berkualiti dan penjagaan bersepadu, misi yang lebih besar adalah untuk mencegah atau menunda kegagalan ginjal melalui pendidikan kesihatan ginjal dengan integrasi yang lebih mendalam bagi masyarakat serta kerjasama  kolaboratif yang berstrategik.

Copyright © 2021 NKF. Developed by I Concept. All rights reserved.
error: Content is protected !!
Scroll to Top

FAQ

General Enquiries

Admissions

Kidney Live Donor Support Fund

Donation & Volunteering

Can't find what you are looking for?

Notice

Thank you for visiting us.

Due to the current COVID-19 situation, we seek your kind understanding and patience should our response be delayed. Rest assured that we will get back to you as soon as we can.

We are grateful for your steadfast support as we strive hard to overcome the challenges during this trying period to ensure our patients continue to receive dialysis treatment uninterrupted.