Pencegahan Kegagalan Ginjal

Perihal Ginjal – Mitos & Fakta

Kenyataan: Batu karang ginjal boleh meningkatkan risiko kegagalan ginjal.

Anda Salah, jawapan yang betul ialah Fakta!

Batu karang ginjal terbentuk apabila kristal garam terhablur di dalam ginjal. Kristal-kristal yang halus ini akan keluar daripada badan bersama aliran air kencing tetapi bagi kristal yang lebih besar (batu karang), ia boleh menyekat pengaliran air kencing di dalam ginjal, saluran dan juga pundi kencing, lalu menyebabkan kesakitan. Justeru, kalau sering dibiarkan tanpa rawatan, kerosakan ini akan membawa ke kegagalan ginjal.

Terdapat juga kemungkinan kejadian batu karang yang “senyap” tanpa menimbulkan sebarang kesakitan atau gejala. Ia sering tidak dirawat untuk beberapa bulan dan tahun, dan kadangkala menyebabkan kerosakan ginjal.

Batu karang ginjal yang tidak dirawat boleh meningkatkan risiko kegagalan ginjal dan menyebabkan penyumbatan aliran air kencing darah. Ini akhirnya boleh mengakibatkan ginjal melebar dengan fungsi yang minimum.

Peratusan kegagalan ginjal berkaitan dengan batu karang ginjal adalah kecil jika dibandingkan dengan penyakit diabetes dan tekanan darah tinggi.
Satu dari 10 orang akan mengalami batu karang ginjal dalam peringkat kehidupan mereka.

Tip-tip Pencegahan

 • Minum air berlebihan.
 • Kurangkan pengambilan sodium sebab ia boleh mencetuskan pembentukan batu karang ginjal dan meningkatkan jumlah kalsium di dalam air kencing anda.
 • Kurangkan protein haiwan, seperti daging merah, ayam itik dan telur kerana ia meningkatkan paras asid urik dan boleh membawa kepada pembentukan batu karang ginjal.
Kenyataan: Sakit belakang ialah gejala untuk kegagalan ginjal.

Anda Salah, jawapan yang betul ialah Fakta!

Sakit belakang bukanlah gejala bagi penyakit ginjal. Apabila ginjal melebar kerana penyumbatan aliran air kencing atau jangkitan, ia boleh menyebabkan kesakitan. Kesakitan yang ketara boleh juga berlaku dengan adanya batu karang ginjal, khususnya apabila batu karang itu bergerak ke bawah pundi saluran kencing. Penyebab sakit belakang yang lain juga termasuk kesakitan otot atau penyakit tulang belakang.

Istilah penyakit ginjal tidak menyamai dengan kegagalan ginjal. Kegagalan ginjal berlaku hanya apabila fungsi ginjal terganggu dan tidak dapat mengekalkan komposisi cecair tubuh yang normal dan yang kemungkinan besar, akan menghasilkan pengumpulan toksin di dalam badan.

Gejala kegagalan ginjal boleh berbeza di antara berlainan orang. Perhatikan juga gejala lain seperti:

 • Pembuangan air kecil yang berkurangan
 • Rasa mual/muntah-muntah
 • Kebengkakan pada tangan dan gelang kaki
 • Kebengkakan di sekitar mata
 • Gatal-gatal
 • Gangguan tidur
 • Tekanan darah tinggi
 • Hilang selera makan
Kenyataan: Saya telah mengambil statin untuk kolesterol tinggi untuk beberapa tahun, oleh itu, saya boleh makan apa-apa sahaja yang saya mahu.

Anda Salah, jawapan yang betul ialah Fakta!

Pengambilan statin (ubat untuk menyekat tindakan enzim di hati yang membantu menghasilkan kolesterol) tidak bermakna bahawa anda boleh mengabaikan nasihat doktor tentang pematuhan diet kolesterol rendah.

Terdapat beberapa orang yang mempunyai salah tanggapan bahawa ubat mereka boleh mengawal lebihan kolesterol tanpa perlunya mengira makanan yang dimakanya. Walaupun semasa mengambil ubat, anda perlu menjaga diet anda, khususnya lemak tepu.

Kenyataan: Anda pasti memerlukan dialisis jika menghidapi Penyakit Ginjal Kronik (CKD).

Anda Salah, jawapan yang betul ialah Fakta!

Tidak semua orang dengan CKD memerlukan dialisis. CKD ialah istilah umum untuk menerangkan tentang pelbagai keabnormalan ginjal yang boleh berlaku tanpa kegagalan ginjal. CKD ialah penyakit tahap demi tahap (progresif).ithout kidney failure. CKD is a progressive disease.

Pada tahap awal, ia biasanya diuruskan dengan diet dan ubat-ubatan. Melalui pendekatan ini, kebanyakan orang dapat memperlambatkan atau menghentikan perkembangan penyakit ginjal dan menikmati gaya hidup normal. Maka itulah pentingnya untuk mendapatkan pengesanan dan rawatan awal bagi penyakit ginjal. Dialisis atau pemindahan organ ginjal hanya diperlukan pada tahap CKD 5.

Kenyataan: Terdapat pelbagai ujian untuk pengesanan awal Penyakit Ginjal Kronik (CKD) dan kegagalan ginjal.

Anda Salah, jawapan yang betul ialah Fakta!

Terdapat pelbagai ujian dan prosedur untuk mengesahkan penyakit ginjal. Ujian-Ujian ini termasuk:

 • Serum Kreatinin merupakan salah satu petanda utama bagi menentukan sebaik mana ginjal kita sedang berfungsi.
 • Analisis Air Kencing pula ialah untuk mengetahui kandungan albumin (sejenis protein) di dalam air kencing kerana jumlah protein yang berlebihan adalah tanda awal kerosakan ginjal.

Penyakit ginjal ialah penyakit progresif yang mempunyai lima tahap CKD. Anggaran Kadar Penapisan Glomerulus (eGFR) yang akan menentukan tahap penyakit ginjal yang dialami oleh seseorang. Anda mungkin memerlukan ujian darah serta pemeriksaan selanjutnya yang bergantung pada keadaan anda.

Pada tahap awal, penyakit ginjal biasanya diuruskan dengan diet dan ubat. Melalui pendekatan ini, kebanyakan orang boleh memperlambatkan atau menghentikan perkembangan penyakit ginjal dan menikmati gaya hidup normal.

Mereka yang mempunyai sejarah perubatan atau sejarah keluarga dengan diabetes, penyakit kardio-vaskular termasuk tekanan darah tinggi, strok, obesiti atau penyakit ginjal berisiko tinggi mengalami kegagalan ginjal. Oleh itu, adalah penting bagi seseorang untuk menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala dan berjumpa dengan doktor atau pegawai kesihatan yang boleh memberi nasihat tentang pilihan tindakan yang diperlukan.

Kenyataan: Pemindahan organ ginjal lebih baik daripada dialisis.

Anda Salah, jawapan yang betul ialah Fakta!

Pemindahan organ ginjal menawarkan kelangsungan hayat dan kualiti kehidupan jangka panjang. Ia adalah pilihan rawatan yang terbaik bagi kegagalan ginjal. Ginjal yang dipindahkan boleh menggantikan hampir kesemua fungsi ginjal gagal yang hilang dan kebiasaannya, ia dapat berfungsi dengan serta-merta, lalu membolehkan pesakit untuk menikmati kehidupan normal. Dengan peluang kehidupan baru, pesakit tidak perlu lagi menghadapi sekatan harian kerana perlunya untuk menjalani dialisis untuk seumur hidupnya.

Kenyataan: Penyakit Ginjal Kronik (CKD) sama dengan kegagalan ginjal.

Anda Salah, jawapan yang betul ialah Fakta!

“Penyakit ginjal” tidak sama dengan “kegagalan ginjal”. “Penyakit ginjal” ialah istilah umum yang digunakan untuk menerangkan tentang pelbagai jenis penyakit yang berkaitan dengan ginjal. Penyakit ginjal kronik ialah penyakit progresif yang bertahap. Kebanyakan pesakit dengan penyakit ginjal kronik boleh menguruskan keadaan mereka dan mengikuti kehidupan biasa dengan mematuhi nasihat doktor tentang diet dan perubatan. Oleh itu, bukan semua pesakit yang menghidap penyakit ginjal perlu menjalani dialisis.

Namun, jika anda mengalami kegagalan ginjal, juga dikenali sebagai Penyakit Renal Tahap Akhir (ESRD), ini bermakna bahawa ginjal anda hanya berfungsi sebanyak 15% daripada keupayaannya atau kurang. Ginjal anda tidak dapat mengekalkan komposisi cecair badan yang normal dan ini akan mengakibatkan pengumpulan toksin di dalam badan.

Pada tahap ini, anda perlukan dialisis atau pemindahan organ ginjal untuk kelangsungan hidup. Ini juga menunjukkan bahawa untuk mengenal pasti tanda-tanda amaran awal penyakit ginjal dan mengambil langkah untuk melindungi ginjal anda adalah amat penting.

Diabetes dan tekanan darah tinggi adalah penyebab kegagalan ginjal yang paling biasa. Ini kerana ia boleh merosakkan arteri yang menuju ke ginjal dan saluran darah kecil (glomerulus) di dalam ginjal. Kerosakan pada kedua-duanya akan menyebabkan ginjal anda tidak dapat menapis sisa-sisa dari darah anda dengan berkesan. Oleh itu, paras cecair dan sisa berbahaya akan terkumpul sehingga terjadinya kegagalan ginjal.

Kenyataan: Obesiti boleh membawa kepada kegagalan ginjal.

Anda Salah, jawapan yang betul ialah Fakta!

Obesiti boleh menyebabkan diabetes dan tekanan darah tinggi, antara penyakit-penyakit kronik lain, penyakit kedua-dua ini merupakan punca utama kegagalan ginjal. Penyebab obesiti termasuk pilihan diet yang tidak sihat, kurang bersenam, sejarah keluarga yang mempunyai berlebihan berat badan, atau obes dan emosi negatif seperti bosan, sedih atau marah yang boleh mempengaruhi tabiat makanan.

Beberapa cara untuk mengawasi berat anda:

 • Berjalan pantas untuk 30 minit sesatu masa, 2.5 jam seminggu.
 • Berjoging atau berenang tiga kali seminggu.
 • Mencatatkan semua jenis makanan yang anda makan.
 • Menyediakan senarai membeli-belah untuk mengurangkan pembelian sesuka hati tanpa dirancang dan jangan belanja ketika sedang lapar.
 • Panggang, bakar atau kukus berbanding dengan goreng celur
 • Gunakan minyak masak yang lebih sihat seperti biji kanola, bunga matahari atau kacang tanah
 • Anda boleh berbincang dengan penyedia penjagaan kesihatan anda untuk membantu dan merancang perubahan diet, senaman dan tingkah laku anda.
Butiran Hubungan
Pertanyaan Media

Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan (NKF) berusaha untuk menjadi penyokong dan penyepadu untuk kesihatan ginjal dan penjagaan holistik untuk masyarakat oleh masyarakat. Sementara menyokong para pesakit yang mengalami kegagalan ginjal dengan rawatan dialisis yang berkualiti dan penjagaan bersepadu, misi yang lebih besar adalah untuk mencegah atau menunda kegagalan ginjal melalui pendidikan kesihatan ginjal dengan integrasi yang lebih mendalam bagi masyarakat serta kerjasama  kolaboratif yang berstrategik.

Copyright © 2021 NKF. Developed by I Concept. All rights reserved.
error: Content is protected !!
Scroll to Top

FAQ

General Enquiries

Admissions

Kidney Live Donor Support Fund

Donation & Volunteering

Can't find what you are looking for?

Notice

Thank you for visiting us.

Due to the current COVID-19 situation, we seek your kind understanding and patience should our response be delayed. Rest assured that we will get back to you as soon as we can.

We are grateful for your steadfast support as we strive hard to overcome the challenges during this trying period to ensure our patients continue to receive dialysis treatment uninterrupted.