Search
Close this search box.

Pencegahan Kegagalan Ginjal

Perihal Ginjal – Mitos & Fakta

Kenyataan: Batu karang ginjal boleh meningkatkan risiko kegagalan ginjal.

Anda Salah, jawapan yang betul ialah Fakta!

Batu karang ginjal terbentuk apabila kristal garam terhablur di dalam ginjal. Kristal-kristal yang halus ini akan keluar daripada badan bersama aliran air kencing tetapi bagi kristal yang lebih besar (batu karang), ia boleh menyekat pengaliran air kencing di dalam ginjal, saluran dan juga pundi kencing, lalu menyebabkan kesakitan. Justeru, kalau sering dibiarkan tanpa rawatan, kerosakan ini akan membawa ke kegagalan ginjal.

Terdapat juga kemungkinan kejadian batu karang yang “senyap” tanpa menimbulkan sebarang kesakitan atau gejala. Ia sering tidak dirawat untuk beberapa bulan dan tahun, dan kadangkala menyebabkan kerosakan ginjal.

Batu karang ginjal yang tidak dirawat boleh meningkatkan risiko kegagalan ginjal dan menyebabkan penyumbatan aliran air kencing darah. Ini akhirnya boleh mengakibatkan ginjal melebar dengan fungsi yang minimum.

Peratusan kegagalan ginjal berkaitan dengan batu karang ginjal adalah kecil jika dibandingkan dengan penyakit diabetes dan tekanan darah tinggi.
Satu dari 10 orang akan mengalami batu karang ginjal dalam peringkat kehidupan mereka.

Tip-tip Pencegahan

 • Minum air berlebihan.
 • Kurangkan pengambilan sodium sebab ia boleh mencetuskan pembentukan batu karang ginjal dan meningkatkan jumlah kalsium di dalam air kencing anda.
 • Kurangkan protein haiwan, seperti daging merah, ayam itik dan telur kerana ia meningkatkan paras asid urik dan boleh membawa kepada pembentukan batu karang ginjal.
Kenyataan: Sakit belakang ialah gejala untuk kegagalan ginjal.

Anda Salah, jawapan yang betul ialah Fakta!

Sakit belakang bukanlah gejala bagi penyakit ginjal. Apabila ginjal melebar kerana penyumbatan aliran air kencing atau jangkitan, ia boleh menyebabkan kesakitan. Kesakitan yang ketara boleh juga berlaku dengan adanya batu karang ginjal, khususnya apabila batu karang itu bergerak ke bawah pundi saluran kencing. Penyebab sakit belakang yang lain juga termasuk kesakitan otot atau penyakit tulang belakang.

Istilah penyakit ginjal tidak menyamai dengan kegagalan ginjal. Kegagalan ginjal berlaku hanya apabila fungsi ginjal terganggu dan tidak dapat mengekalkan komposisi cecair tubuh yang normal dan yang kemungkinan besar, akan menghasilkan pengumpulan toksin di dalam badan.

Gejala kegagalan ginjal boleh berbeza di antara berlainan orang. Perhatikan juga gejala lain seperti:

 • Pembuangan air kecil yang berkurangan
 • Rasa mual/muntah-muntah
 • Kebengkakan pada tangan dan gelang kaki
 • Kebengkakan di sekitar mata
 • Gatal-gatal
 • Gangguan tidur
 • Tekanan darah tinggi
 • Hilang selera makan
Kenyataan: Saya telah mengambil statin untuk kolesterol tinggi untuk beberapa tahun, oleh itu, saya boleh makan apa-apa sahaja yang saya mahu.

Anda Salah, jawapan yang betul ialah Fakta!

Pengambilan statin (ubat untuk menyekat tindakan enzim di hati yang membantu menghasilkan kolesterol) tidak bermakna bahawa anda boleh mengabaikan nasihat doktor tentang pematuhan diet kolesterol rendah.

Terdapat beberapa orang yang mempunyai salah tanggapan bahawa ubat mereka boleh mengawal lebihan kolesterol tanpa perlunya mengira makanan yang dimakanya. Walaupun semasa mengambil ubat, anda perlu menjaga diet anda, khususnya lemak tepu.

Kenyataan: Anda pasti memerlukan dialisis jika menghidapi Penyakit Ginjal Kronik (CKD).

Anda Salah, jawapan yang betul ialah Fakta!

Tidak semua orang dengan CKD memerlukan dialisis. CKD ialah istilah umum untuk menerangkan tentang pelbagai keabnormalan ginjal yang boleh berlaku tanpa kegagalan ginjal. CKD ialah penyakit tahap demi tahap (progresif).ithout kidney failure. CKD is a progressive disease.

Pada tahap awal, ia biasanya diuruskan dengan diet dan ubat-ubatan. Melalui pendekatan ini, kebanyakan orang dapat memperlambatkan atau menghentikan perkembangan penyakit ginjal dan menikmati gaya hidup normal. Maka itulah pentingnya untuk mendapatkan pengesanan dan rawatan awal bagi penyakit ginjal. Dialisis atau pemindahan organ ginjal hanya diperlukan pada tahap CKD 5.

Kenyataan: Terdapat pelbagai ujian untuk pengesanan awal Penyakit Ginjal Kronik (CKD) dan kegagalan ginjal.

Anda Salah, jawapan yang betul ialah Fakta!

Terdapat pelbagai ujian dan prosedur untuk mengesahkan penyakit ginjal. Ujian-Ujian ini termasuk:

 • Serum Kreatinin merupakan salah satu petanda utama bagi menentukan sebaik mana ginjal kita sedang berfungsi.
 • Analisis Air Kencing pula ialah untuk mengetahui kandungan albumin (sejenis protein) di dalam air kencing kerana jumlah protein yang berlebihan adalah tanda awal kerosakan ginjal.

Penyakit ginjal ialah penyakit progresif yang mempunyai lima tahap CKD. Anggaran Kadar Penapisan Glomerulus (eGFR) yang akan menentukan tahap penyakit ginjal yang dialami oleh seseorang. Anda mungkin memerlukan ujian darah serta pemeriksaan selanjutnya yang bergantung pada keadaan anda.

Pada tahap awal, penyakit ginjal biasanya diuruskan dengan diet dan ubat. Melalui pendekatan ini, kebanyakan orang boleh memperlambatkan atau menghentikan perkembangan penyakit ginjal dan menikmati gaya hidup normal.

Mereka yang mempunyai sejarah perubatan atau sejarah keluarga dengan diabetes, penyakit kardio-vaskular termasuk tekanan darah tinggi, strok, obesiti atau penyakit ginjal berisiko tinggi mengalami kegagalan ginjal. Oleh itu, adalah penting bagi seseorang untuk menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala dan berjumpa dengan doktor atau pegawai kesihatan yang boleh memberi nasihat tentang pilihan tindakan yang diperlukan.

Kenyataan: Pemindahan organ ginjal lebih baik daripada dialisis.

Anda Salah, jawapan yang betul ialah Fakta!

Pemindahan organ ginjal menawarkan kelangsungan hayat dan kualiti kehidupan jangka panjang. Ia adalah pilihan rawatan yang terbaik bagi kegagalan ginjal. Ginjal yang dipindahkan boleh menggantikan hampir kesemua fungsi ginjal gagal yang hilang dan kebiasaannya, ia dapat berfungsi dengan serta-merta, lalu membolehkan pesakit untuk menikmati kehidupan normal. Dengan peluang kehidupan baru, pesakit tidak perlu lagi menghadapi sekatan harian kerana perlunya untuk menjalani dialisis untuk seumur hidupnya.

Kenyataan: Penyakit Ginjal Kronik (CKD) sama dengan kegagalan ginjal.

Anda Salah, jawapan yang betul ialah Fakta!

“Penyakit ginjal” tidak sama dengan “kegagalan ginjal”. “Penyakit ginjal” ialah istilah umum yang digunakan untuk menerangkan tentang pelbagai jenis penyakit yang berkaitan dengan ginjal. Penyakit ginjal kronik ialah penyakit progresif yang bertahap. Kebanyakan pesakit dengan penyakit ginjal kronik boleh menguruskan keadaan mereka dan mengikuti kehidupan biasa dengan mematuhi nasihat doktor tentang diet dan perubatan. Oleh itu, bukan semua pesakit yang menghidap penyakit ginjal perlu menjalani dialisis.

Namun, jika anda mengalami kegagalan ginjal, juga dikenali sebagai Penyakit Renal Tahap Akhir (ESRD), ini bermakna bahawa ginjal anda hanya berfungsi sebanyak 15% daripada keupayaannya atau kurang. Ginjal anda tidak dapat mengekalkan komposisi cecair badan yang normal dan ini akan mengakibatkan pengumpulan toksin di dalam badan.

Pada tahap ini, anda perlukan dialisis atau pemindahan organ ginjal untuk kelangsungan hidup. Ini juga menunjukkan bahawa untuk mengenal pasti tanda-tanda amaran awal penyakit ginjal dan mengambil langkah untuk melindungi ginjal anda adalah amat penting.

Diabetes dan tekanan darah tinggi adalah penyebab kegagalan ginjal yang paling biasa. Ini kerana ia boleh merosakkan arteri yang menuju ke ginjal dan saluran darah kecil (glomerulus) di dalam ginjal. Kerosakan pada kedua-duanya akan menyebabkan ginjal anda tidak dapat menapis sisa-sisa dari darah anda dengan berkesan. Oleh itu, paras cecair dan sisa berbahaya akan terkumpul sehingga terjadinya kegagalan ginjal.

Kenyataan: Obesiti boleh membawa kepada kegagalan ginjal.

Anda Salah, jawapan yang betul ialah Fakta!

Obesiti boleh menyebabkan diabetes dan tekanan darah tinggi, antara penyakit-penyakit kronik lain, penyakit kedua-dua ini merupakan punca utama kegagalan ginjal. Penyebab obesiti termasuk pilihan diet yang tidak sihat, kurang bersenam, sejarah keluarga yang mempunyai berlebihan berat badan, atau obes dan emosi negatif seperti bosan, sedih atau marah yang boleh mempengaruhi tabiat makanan.

Beberapa cara untuk mengawasi berat anda:

 • Berjalan pantas untuk 30 minit sesatu masa, 2.5 jam seminggu.
 • Berjoging atau berenang tiga kali seminggu.
 • Mencatatkan semua jenis makanan yang anda makan.
 • Menyediakan senarai membeli-belah untuk mengurangkan pembelian sesuka hati tanpa dirancang dan jangan belanja ketika sedang lapar.
 • Panggang, bakar atau kukus berbanding dengan goreng celur
 • Gunakan minyak masak yang lebih sihat seperti biji kanola, bunga matahari atau kacang tanah
 • Anda boleh berbincang dengan penyedia penjagaan kesihatan anda untuk membantu dan merancang perubahan diet, senaman dan tingkah laku anda.
error: Content is protected !!
K-Buddy
wpChatIcon
Scroll to Top

FAQ

General Enquiries

As there are limited car park lots available at NKF Centre visitors may need to park at the nearby HDB car parks in the vicinity.

NKF HQ Mondays –Thursdays
Fridays
PH / Weekends
8.30am –6.00pm
8.30am –5.00pm
Closed
Dialysis Centres Mondays –Saturdays
Sundays
PH
7.00am –11.00pm
Closed
7.00am –11.00pm

We are open on most public holidays except for the 1st day of Chinese New Year.

NKF does not provide ad hoc dialysis treatment. Our patients are on long-term dialysis treatment. You may wish to check with private dialysis centres for ad hoc dialysis treatments.

NKF does not have an outpatient clinic and hence, we are unable to arrange an appointment for members of the public. You may wish to contact a hospital of your choice for outpatient service.

Currently, NKF does not provide health report interpretation service. You may consult your General Practitioner who will be able to assist you.

Someone with kidney failure may not experience any signs and symptoms until it is too late. It is best to do a routine health screening to understand your health status better and detect any abnormalities as early as possible so that you can delay and manage the disease progression.

To know about the signs and symptoms please click here to learn more.

Decreased urination Swollen hands and ankles Sleep disturbances
Blood in the urine (tea-coloured or fresh blood) Puffiness around the eyes High blood pressure
Nausea and vomiting Itching Loss of appetite

All dialysis centres operate on 3 dialysis shifts –morning, noon and evening.

Morning Noon Evening
7.00am –12.00pm 12.00pm – 6.00pm 6.00pm –11.00pm
Timing of your dialysis schedule may vary for each dialysis centres.
Schedules
Monday, Wednesday and Friday (1,3,5) OR Tuesday, Thursday and Saturday (2,4,6)

Admissions

Our Admissions Counsellor will contact you once your application is finalised. They will be in contact with you soon.

From the day we receive the application form, it will take approximately 3 working days to a week for us to get back to you if you have submitted all completed supporting documents together with your application form to us. Generally, the whole process will take 6 months for the approval.

The overall application review process will take approximately 6 months before the applicant can start the first dialysis treatment. However, if the applicant is able to provide all completed supporting documents and if there is a slot available at the dialysis centre with a right match to the time slot, the waiting time could be shorter.

Currently, we do not have status checking service online. NKF Admissions Counsellor will be in contact with the applicants regarding the status.

You may pick it up from the NKF main office at 81 Kim Keat Road, Singapore 328836 or call us at 6506 2187 to have the forms sent to you.

Means Test is used to determine the amount of subsidies each person needing care is eligible for. Persons from lower income households will be granted higher subsidies under the means test framework.

Means Test subsidies calculation is based in accordance to MOH guidelines.

Our NKF Admissions Counsellor in-charge will contact you in regards to your means test status.

The Medical Social Workers at your hospital will be able to advise you on the different type of subsidies based on your financial situation.

Kidney Live Donor Support Fund

For information on kidney donation in Singapore, you may wish to contact the National Organ Transplant Unit at Tel: 6321 4390 or email organ.transplant@notu.com.sg.

NKF’s Kidney Live Donor Support Fund covers annual health screenings and medical follow-ups; one-time reimbursement for loss of 2 months actual income of $8,500, whichever is lower: reimbursement of hospitalisation and surgical insurance premiums (capped at MediShield Life premiums); pre-transplant screening and evaluation costs for up to 2 potential donors per kidney recipient; and insurance coverage for Group Living. Policy based on sum insured of $200,000.

For more information and eligibility, please click here. 

Donation & Volunteering

You can make the donation through different platforms:

 1. For online donation: please visit https://nkfs.org/support-us/donation-programmes/
 2. Or you may like to issue a cheque made payable to “The National Kidney Foundation” or “NKF” and mail it to us at 81 Kim Keat Road, Singapore 328836.
 3. Alternatively, you may contact us at 1800-KIDNEYS (5436397) or email us at lifedrops@nkfs.org to send you the donation form.
 4. Road Singapore 328836.

Thank you for your generosity. The cheque should be issued to “The National Kidney Foundation” or “NKF”.

Thank you for bequeathing your CPF contributions to NKF. You can fill up the CPF nomination form which can be downloaded from the CPF website. NKF’s UEN is 200104750M.

Thank you for your generosity. You may like to visit the Ministry of Law’s website where you can find a list of lawyers based in Singapore. Please visit https://eservices.mlaw.gov.sg/lsra/search-lawyer-or-law-firm/

Our UEN/ Company Registration No. / GST Registration No. is 200104750M.

Please send us an email at lifedrops@nkfs.org or call us at 1800-KIDNEYS (5436397) and we will assist you accordingly.

You may email your new mailing address to lifedrops@nkfs.org , Please include your full name, contact number, old mailing address and UEN or NRIC/FIN (last 3 digits)

You may email us at lifedrops@nkfs.org to get the donation form. Please fill up your new GIRO/credit card number, donation amount and sign the form. Thereafter, post the GIRO form back to NKF for processing.

For credit card, you may wish to scan the form and send it to NKF via either of these options:

Email – lifedrops@nkfs.org

Fax – 6253 0417

Mail – 81 Kim Keat Road, Singapore 328836

Please email us at lifedrops@nkfs.org with your full name, UEN/NRIC/FIN and mailing address.

Please email us at lifedrops@nkfs.org to have the termination form sent to you. Please fill it up and send it back to us for processing and auditing purposes.

All outright cash donations to NKF are entitled to tax deduction because NKF is a registered charity with an IPC (Institutions of Public Character) status. We are able to issue tax deductible receipts for qualifying donations to our donors.

You are entitled to a tax deduction of 2.5 times the value of your donation in the preceding year.

You may sign up via our website at https://onlinereg.nkfs.org/vms/volunteerapplicationform.aspx.

If you do not have access to the internet, please call us at 1800-KIDNEYS (5436397) to have the application form sent to you. Please fill it up and send it back to us at 81 Kim Keat Road Singapore 328836.

Once we receive your application, our colleague from the Donor and Volunteer Management Department will contact you for a phone interview. After which, you will be invited to attend our volunteer orientation. This is to allow you to have a better understanding of the volunteering activities.

The minimum age is 13 years old. For volunteers who are below the age of 21, you will need to get parental consent. You may download the consent form here.

We strongly encourage our volunteers to commit at least a year so that we can better support our patients. Our programmes and activities are flexible, you can choose your volunteering schedule according to your interest and availability.

You may volunteer with us basing on your availability. We will send a weekly email to our volunteers indicating the up-coming volunteering opportunities. You can then match your availability to the activity schedule.

We have an array of volunteering activities to suit your interest and availability. To learn more about the volunteering activities we offer, please visit https://nkfs.org/support-us/volunteer-programmes/.

Anyone and everyone can join us as a volunteer. All applicants will be required to undergo a mandatory orientation session where you will gain insights into the Foundation’s cause, kidney disease as well as learn more about the volunteering activities we offer. Regular trainings are also conducted for all volunteers so that they can better perform their role.

Most definitely! We welcome schools, companies and community groups to volunteer with us as part of their Values In Action and Corporate Social Responsibility activities. Please get in touch with us on your interest by sending an email to volunteer@nkfs.org.

Can't find what you are looking for?

Notice

Thank you for visiting our website.

All authorised procurement tenders or requests for proposal by NKF are exclusively posted on our official website. You may verify the information by visiting our official website or contacting us directly at contact_us@nkfs.org.