Search
Close this search box.

Pencegahan Kegagalan Ginjal

Pelan Senaman Untuk Semua

Mengamalkan gaya hidup aktif sangat penting untuk mengekalkan fungsi fizikal dan kesihatan bagi semua peringkat umur.

Anda digalakkan untuk:

 • Melengkapkan senarai semak PAR-Q sebelum memulakan mana-mana senaman fizikal. Periksa dengan doktor anda jika anda menjawab “Tidak” pada mana-mana soalan. (Pautan PAR-Q yang boleh didapati pada hab kesihatan)
 • Tingkatkan aktiviti fizikal pada bila-bila untuk mengelakkan gaya hidup sedentari.
 • Peningkatan bertahap bagi tempoh, kekerapan dan keamatan senaman dicadangkan untuk pematuhan terbaik dan risiko kecederaan paling sedikit.

Aktiviti Fizikal berbanding Senaman

Apakah perbezaannya?

Aktiviti fizikal ialah penggerakan badan yang memerlukan penggunaan tenaga seperti menaiki tangga, berjalan di taman berhampiran atau ke pasar dan membuat kerja rumah.

Senaman fizikal, iaitu subkategori aktiviti fizikal, dan merujuk kepada penggerakan terancang dan berstruktur untuk mencapai sasaran kecergasan dan penambahbaikan.

Senaman dan aktiviti fizikal merupakan dua konsep yang berbeza dan sering digunakan saling berganti. Mengetahui perbezaannya adalah penting khususnya apabila anda mula menetapkan sasaran pada diri anda sendiri. Bahkan, kedua-dua senaman dan aktiviti fizikal adalah penting untuk mengekalkan gaya hidup sihat, oleh itu, jomm bersenam sekarang!

Berapa Banyak Senaman Yang Perlu Saya Lakukan?

Jadual FITT

Penggunaan formula FITT di bawah ini membolehkan anda mencipta program latihan yang sesuai dengan badan anda! Ia membantu anda untuk merancang dan mengubah suai senaman anda untuk mengelak kebosanan, kecederaan akibat paksaan berlebihan dan kesusutan berat yang mendatar. Sesuaikan garis panduan dengan kehendak anda dan ambil perhatian: melebihkan beban secara progresif ialah kuncinya!

Aktiviti Formula Dewasa Warga Emas
Kardiovaskular Kekerapan Sekurang-kurangnya 2-4 kali seminggu Sekurang-kurangnya 3 kali seminggu
Keamatan Sederhana - Kuat Ringan hingga Sederhana
Masa 150 minit 150 minit
Jenis Tempoh daya tahan kardiovaskular yang panjang seperti joging, berenang, tinju Thai, menari, berbasikal, mendayung, bermain ski
Kekuatan & Persediaan Kekerapan Sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu Sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu
Keamatan Sederhana - Kuat Rendah - Sederhana
Masa 5 - 10 senaman per sesi, menyasarkan gerakan pelbagai sendi
Setiap senaman: 12–15 ulangan, untuk 2~3 set
Jenis Berat badan, berat bebas, bebat rintangan, mesin pemberat
Fleksibiliti Kekerapan Sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu
Keamatan Ringan – Sederhana
(Regangan dengan sedikit ketakselesaan adalah normal)
Masa 15 – 30 saat bertahan per ulangan untuk setiap kompleks otot-tendon, 2~4 set
Jenis Gerakan memanaskan badan dinamik ialah lebih baik daripada regangan statik manakala regangan statik untuk gerak kendur bagi pengekalan julat gerakan (ROM)

Intensiti senaman boleh ditentukan dan dikesan dengan menggunakan ujian ringkas dan petunjuk di bawah.

Kaedah 1: Ujian Bicara Diri

Ujian ini adalah alat mudah untuk menentukan intensiti senaman anda.

Anda sedang membuat senaman berintensiti sederhana jika anda boleh bercakap tetapi tidak boleh menyanyi, manakala senaman yang lebih intensif akan menghasilkan ketidakupayaan untuk mengatakan lebih daripada beberapa perkatan tanpa berhenti sejenak.

Klasifikasi Aktiviti Fizikal/Tahap Senaman Kadar Degupan Jantung Maksimum (%) Persepsi Usaha
Sedentari/tiada aktiviti biasa atau senaman/tidak cergas langsung 57 – 67% Ringan - Sederhana
Aktiviti fizikal minimum/tiada senaman/kecergasan sederhana-tinggi 64 – 74% Ringan - Sederhana
Aktiviti fizikal tidak berkala/tiada senaman atau senaman suboptimum/kecergasan rendah hingga sederhana 74 – 84% Sederhana - Kuat
Aktiviti fizikal biasa/senaman keamatan sederhana biasa hingga kuat (*Pesakit yang mengikuti dialisis tidak boleh melakukan cara ini) 80 – 91% Sederhana - Kuat
Jumlah aktiviti biasa yang tinggi/senaman keamatan kuat (*Pesakit yang mengikuti dialisis tidak boleh melakukan cara ini) 84 – 94% Sedikit kuat - Kuat

Kaedah 2: Sasaran dan Zon Kadar Degupan Jantung

Salah satu cara untuk mengetahui kadar degupan jantung maksimum (max HR) anda adalah dengan menolak umur anda daripada angka 220. Contohnya, jika anda berumur 60 tahun, HRmax – Usia anda ialah 220 – 60 = 160 degupan setiap minit.

HR(max) = 220 – Umur

Sasaran Degupan Jantung = ((max HR – rehat HR) x %intensiti) + rehat HR

* Formula Karvonen

Zon Kadar Degupan Jantung Latihan Saya

Zon denyutan jantung yang tepat, berguna dalam mengenal pasti intensiti latihan yang sesuai untuk setiap individu sehingga dapat mengoptimumkan tahap kecergasan dan prestasi dengan berkesan. Latihan di zon yang tepat juga dapat meminimumkan risiko kecederaan.

Sila Masukkan Butiran Umur Anda, Kadar Degupan Di Waktu Rehat Dan Tahap Keamatan Latihan Yang Dikehendaki

Tahun (umur)
Degupan Setiap Minit
(Rujuk Kepada Kecekapan Jantung Saya)  
Peratus
(Intensiti Latihan)

Ketahui Kecekapan Jantung Saya

Pengukuran kadar degupan pada waktu rehat dapat menentukan bagaimana jantung berfungsi dan tahap kecergasan kardiovaskular anda secara menyeluruh. Ketidakcekapan berlaku apabila jantung memerlukan lebih banyak degupan untuk melakukan kerja yang sama, lama-kelamaan ini boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular.

Kadar Degupan pada waktu Rehat = Jumlah Degupan Jantung Setiap Minit

*Letakkan jari tengah dan telunjuk anda pada arteri radius anda di pergelangan tangan atau arteri karotid di leher untuk mencari degupan jantung anda.

Sila Masukkan Bilangan Degupan Jantung untuk 30 Saat.

  Degupan (x2)

Kadar Degupan Jantung Rehat anda ialah     Degupan Setiap Minit

Amalan Latihan Senaman:
Formula ini menggabungkan simpanan kadar degupan jantung untuk mengira zon latihan berasaskan kedua-dua kadar degupan jantung maksimum & rehat dan ini menjadikan perkiraan lebih disesuaikan dengan tahap kecergasan individu. Pertimbangan ini membolehkan pengenalpastian zon latihan yang tepat jika dibandingkan dengan peratusan kadar degupan jantung maksimum (220 – umur). Cuba bersenam mengikut zon kadar degupan jantung peribadi anda untuk memaksimumkan faedah kesihatan kardiovaskular dan mengoptimumkan tahap kecergasan!

NOTA:

 • Individu dengan kondisi perubatan hendaklah berjumpa dengan pengamal perubatan berdaftar sebelum meningkatkan usaha senaman mereka.
 • Cadangan ini adalah berkonsisten dengan Garis Panduan Aktiviti Fizikal Untuk Warga Amerika oleh Jabatan Perkhidmatan Kesihatan & Manusia Amerika Syarikat. Disesuaikan daripada Garis Panduan untuk Ujian dan Preskripsi Senaman (Edisi 8) ACSM.

Faedah Bersenam

Tidak pernah terlambat untuk mengurangkan berat badan dan mencapai kecergasan! Semakin berlanjutnya usia, gaya hidup yang aktif menjadi semakin penting untuk kesihatan anda.

Faedah bersenam termasuk (tetapi tidak terhad kepada):

Faedah fizikal:

 • Meningkatkan fungsi keseluruhan pada fizikal
 • Mengurangkan risiko terjatuh
 • Mengurangkan perkembangan/permulaan osteoporosis
 • Mengawal tekanan darah dan mengurangkan risiko diabetes jenis 2

Faedah mental:

 • Meningkatkan fungsi kognitif
 • Meningkatkan mood secara keseluruhan dengan menaikkan paras endorfin
 • Mengurangkan tekanan (meningkatkan penghasilan neurohormone seperti norepinefrin)
 • Meregulasikan irama sirkadian tubuh badan (walaupun tidur yang lebih baik adalah maafaat psikologi dari latihan bersenam, pakar tidur mengesyorkan agar tidak bersenam sebelum masa tidur)

Mitos senaman dan penuaan

Terdapat banyak sebab mengapa warga emas cenderung untuk memperlahankan kehidupan dan menjadi lebih tidak aktif semakin mereka berusia. Antara sebabnya ialah masalah kesihatan, isu berat atau masalah kesakitan serta bimbang terjatuh.

Tip untuk mengatasi halangan fizikal dan emosi untuk menjadi aktif:

 • Mengurangkan intensiti senaman kepada tahap rendah-sederhana bagi menyesuaikannya dengan keperluan anda
 • Meningkatkan aktiviti fizikal pada bila-bila masa, contohnya, berjalan setiap hari, berkebun, tugasan kerja rumah
 • Menyertai kelab atau acara sosial yang boleh meningkatkan tahap motivasi untuk kekal aktif
Semakin anda berusia, anda tidak mempunyai tenaga yang mencukupi untuk bersenam.

Mitos: Semakin anda aktif, semakin baik tolerasi aktiviti anda dan lebih banyak lagi perkara yang anda boleh lakukan seharian.

Warga emas terlalu berusia untuk bersenam.

Mitos: Sebuan kajian kawalan rawak menganalisis kesan program senaman di rumah pada 200 subjek yang berumur 60 tahun ke atas. Peningkatan keseimbangan, kekuatan bahagian bawah tubuh dan penarafan ketidakupayaan diukur selepas program. Tiada kesan kesihatan buruk didapati berlaku kepada mana-mana peserta.

Rujukan: Jette, A. M., Lachman, M., Giorgetti, M. M., Assmann, S. F., Harris, B. A., Levenson, C., Krebs, D. (1999). Exercise – it’s never too late: the strong-for-life program. American journal of public health, 89(1), 66–72.

Warga emas mudah cedera ketika bersenam.

Mitos: Terdapat risiko kecederaan yang lebih rendah dengan aktiviti fizikal untuk semua peringkat umur jika senaman dilakukan dan berjalan dengan betul.

error: Content is protected !!
K-Buddy
wpChatIcon
Scroll to Top

FAQ

General Enquiries

As there are limited car park lots available at NKF Centre visitors may need to park at the nearby HDB car parks in the vicinity.

NKF HQ Mondays –Thursdays
Fridays
PH / Weekends
8.30am –6.00pm
8.30am –5.00pm
Closed
Dialysis Centres Mondays –Saturdays
Sundays
PH
7.00am –11.00pm
Closed
7.00am –11.00pm

We are open on most public holidays except for the 1st day of Chinese New Year.

NKF does not provide ad hoc dialysis treatment. Our patients are on long-term dialysis treatment. You may wish to check with private dialysis centres for ad hoc dialysis treatments.

NKF does not have an outpatient clinic and hence, we are unable to arrange an appointment for members of the public. You may wish to contact a hospital of your choice for outpatient service.

Currently, NKF does not provide health report interpretation service. You may consult your General Practitioner who will be able to assist you.

Someone with kidney failure may not experience any signs and symptoms until it is too late. It is best to do a routine health screening to understand your health status better and detect any abnormalities as early as possible so that you can delay and manage the disease progression.

To know about the signs and symptoms please click here to learn more.

Decreased urination Swollen hands and ankles Sleep disturbances
Blood in the urine (tea-coloured or fresh blood) Puffiness around the eyes High blood pressure
Nausea and vomiting Itching Loss of appetite

All dialysis centres operate on 3 dialysis shifts –morning, noon and evening.

Morning Noon Evening
7.00am –12.00pm 12.00pm – 6.00pm 6.00pm –11.00pm
Timing of your dialysis schedule may vary for each dialysis centres.
Schedules
Monday, Wednesday and Friday (1,3,5) OR Tuesday, Thursday and Saturday (2,4,6)

Admissions

Our Admissions Counsellor will contact you once your application is finalised. They will be in contact with you soon.

From the day we receive the application form, it will take approximately 3 working days to a week for us to get back to you if you have submitted all completed supporting documents together with your application form to us. Generally, the whole process will take 6 months for the approval.

The overall application review process will take approximately 6 months before the applicant can start the first dialysis treatment. However, if the applicant is able to provide all completed supporting documents and if there is a slot available at the dialysis centre with a right match to the time slot, the waiting time could be shorter.

Currently, we do not have status checking service online. NKF Admissions Counsellor will be in contact with the applicants regarding the status.

You may pick it up from the NKF main office at 81 Kim Keat Road, Singapore 328836 or call us at 6506 2187 to have the forms sent to you.

Means Test is used to determine the amount of subsidies each person needing care is eligible for. Persons from lower income households will be granted higher subsidies under the means test framework.

Means Test subsidies calculation is based in accordance to MOH guidelines.

Our NKF Admissions Counsellor in-charge will contact you in regards to your means test status.

The Medical Social Workers at your hospital will be able to advise you on the different type of subsidies based on your financial situation.

Kidney Live Donor Support Fund

For information on kidney donation in Singapore, you may wish to contact the National Organ Transplant Unit at Tel: 6321 4390 or email organ.transplant@notu.com.sg.

NKF’s Kidney Live Donor Support Fund covers annual health screenings and medical follow-ups; one-time reimbursement for loss of 2 months actual income of $8,500, whichever is lower: reimbursement of hospitalisation and surgical insurance premiums (capped at MediShield Life premiums); pre-transplant screening and evaluation costs for up to 2 potential donors per kidney recipient; and insurance coverage for Group Living. Policy based on sum insured of $200,000.

For more information and eligibility, please click here. 

Donation & Volunteering

You can make the donation through different platforms:

 1. For online donation: please visit https://nkfs.org/support-us/donation-programmes/
 2. Or you may like to issue a cheque made payable to “The National Kidney Foundation” or “NKF” and mail it to us at 81 Kim Keat Road, Singapore 328836.
 3. Alternatively, you may contact us at 1800-KIDNEYS (5436397) or email us at lifedrops@nkfs.org to send you the donation form.
 4. Road Singapore 328836.

Thank you for your generosity. The cheque should be issued to “The National Kidney Foundation” or “NKF”.

Thank you for bequeathing your CPF contributions to NKF. You can fill up the CPF nomination form which can be downloaded from the CPF website. NKF’s UEN is 200104750M.

Thank you for your generosity. You may like to visit the Ministry of Law’s website where you can find a list of lawyers based in Singapore. Please visit https://eservices.mlaw.gov.sg/lsra/search-lawyer-or-law-firm/

Our UEN/ Company Registration No. / GST Registration No. is 200104750M.

Please send us an email at lifedrops@nkfs.org or call us at 1800-KIDNEYS (5436397) and we will assist you accordingly.

You may email your new mailing address to lifedrops@nkfs.org , Please include your full name, contact number, old mailing address and UEN or NRIC/FIN (last 3 digits)

You may email us at lifedrops@nkfs.org to get the donation form. Please fill up your new GIRO/credit card number, donation amount and sign the form. Thereafter, post the GIRO form back to NKF for processing.

For credit card, you may wish to scan the form and send it to NKF via either of these options:

Email – lifedrops@nkfs.org

Fax – 6253 0417

Mail – 81 Kim Keat Road, Singapore 328836

Please email us at lifedrops@nkfs.org with your full name, UEN/NRIC/FIN and mailing address.

Please email us at lifedrops@nkfs.org to have the termination form sent to you. Please fill it up and send it back to us for processing and auditing purposes.

All outright cash donations to NKF are entitled to tax deduction because NKF is a registered charity with an IPC (Institutions of Public Character) status. We are able to issue tax deductible receipts for qualifying donations to our donors.

You are entitled to a tax deduction of 2.5 times the value of your donation in the preceding year.

You may sign up via our website at https://onlinereg.nkfs.org/vms/volunteerapplicationform.aspx.

If you do not have access to the internet, please call us at 1800-KIDNEYS (5436397) to have the application form sent to you. Please fill it up and send it back to us at 81 Kim Keat Road Singapore 328836.

Once we receive your application, our colleague from the Donor and Volunteer Management Department will contact you for a phone interview. After which, you will be invited to attend our volunteer orientation. This is to allow you to have a better understanding of the volunteering activities.

The minimum age is 13 years old. For volunteers who are below the age of 21, you will need to get parental consent. You may download the consent form here.

We strongly encourage our volunteers to commit at least a year so that we can better support our patients. Our programmes and activities are flexible, you can choose your volunteering schedule according to your interest and availability.

You may volunteer with us basing on your availability. We will send a weekly email to our volunteers indicating the up-coming volunteering opportunities. You can then match your availability to the activity schedule.

We have an array of volunteering activities to suit your interest and availability. To learn more about the volunteering activities we offer, please visit https://nkfs.org/support-us/volunteer-programmes/.

Anyone and everyone can join us as a volunteer. All applicants will be required to undergo a mandatory orientation session where you will gain insights into the Foundation’s cause, kidney disease as well as learn more about the volunteering activities we offer. Regular trainings are also conducted for all volunteers so that they can better perform their role.

Most definitely! We welcome schools, companies and community groups to volunteer with us as part of their Values In Action and Corporate Social Responsibility activities. Please get in touch with us on your interest by sending an email to volunteer@nkfs.org.

Can't find what you are looking for?

Notice

Thank you for visiting our website.

All authorised procurement tenders or requests for proposal by NKF are exclusively posted on our official website. You may verify the information by visiting our official website or contacting us directly at contact_us@nkfs.org.