Search
Close this search box.

Kegagalan Ginjal

Penyakit Ginjal Biasa

Nefropati Diabetes

Nefropati diabetes, juga dikenali sebagai penyakit ginjal diabetes, sering terjadi pada pesakit diabetes yang mempunyai kawalan lemah terhadap keadaan mereka. Diabetes adalah keadaan di mana badan tidak bertindak balas dengan insulin atau tidak dapat menghasilkan insulin. Apabila tahap insulin rendah di dalam badan dan/atau badan menentang insulin, paras glukosa darah kekal tinggi. Ini boleh menyebabkan kerosakan pada saluran darah di dalam ginjal, kerana nefron perlu bekerja lebih keras untuk menyaring darah. Lama-kelamaan, ginjal menjadi rosak dan hilang kemampuannya untuk menyaring.

Penyakit diabetes ialah penyebab utama kegagalan ginjal di Singapura, iaitu sebanyak 67% daripada kes baru. Terdapat 400,000 orang pesakit diabetes di Singapura pada hari ini dan bilangannya dianggarkan meningkat sehingga seramai 1 juta orang pada tahun 2050. Singapura berada pada kedudukan tinggi di dunia bagi penyakit nefropati diabetes, dengan 2 daripada 3 kes baru kegagalan ginjal disebabkan olehnya. 1 dari 3 orang mungkin menghadapi diabetes sepanjang hayatnya, dengan hampir separuh daripada mereka tidak menyedari keadaannya dan oleh itu, tidak dirawat.

Nefropati diabetes berlaku pada pesakit diabetes Jenis 1 dan Jenis 2. Kejadian tekanan darah tinggi pada pesakit diabetes adalah ramalan kuat untuk nefropati diabetes. Bagi mereka yang mempunyai nefropati diabetes, tekanan darah yang tidak terkawal akan merosakan dan mempercepatkan lagi perkembangan penyakit ini kepada CKD 5 atau kegagalan ginjal. Orang yang mempunyai sejarah nefropati diabetes dalam keluarga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat keadaan ini.

Tanda-tanda dan Gejala:

Kelesuan

Kebengkakan pada kaki

Gatal-gatal

Rasa loya dan juga muntah-muntah

Buih-buihan di dalam air kencing

Penurunan berat badan

Nefrosklerosis Hipertensi

Tekanan darah ialah daya tekanan darah ketika mengalir melalui saluran darah dan jantung. Hipertensi atau tekanan darah tinggi ditakrifkan sebagai tekanan darah yang secara konsisten melebihi 140/90mmHg ketika dalam keadaan sedang rehat. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi ialah apabila terdapat cecair lebihan dalam darah, saluran darah yang sempit, kaku atau tersumbat.

Tekanan darah tinggi boleh merosakkan saluran darah di dalam ginjal lalu mengurangkan keupayaannya untuk berfungsi dengan baik. Ginjal kemudian tidak dapat membuang sisa dan cecair lebihan dari badan. Cecair lebihan di dalam saluran darah boleh meningkatkan lagi tekanan darah dan mewujudkan kitaran kejam yang boleh merosakkan ginjal.

1 dari 4 warga Singapura menghidap Hipertensi. Hipertensi secara luas boleh dibahagikan kepada dua jenis: pada Hipertensi primer (95% daripada semua kes Hipertensi), faktor genetik dan persekitaran kuat menjadi punca Hipertensi. Untuk Hipertensi sekunder (5% daripada semua kes), punca yang boleh dikenal pasti termasuk penyakit ginjal, gangguan endokrin dan pengambilan ubat-ubatan.

Ginjal mempunyai peranan utama dalam mengawal tekanan darah. Penyakit ginjal boleh mempengaruhi fungsi ginjal sehingga ia merosakan dan lalu mengakibatkan peningkatan tekanan darah. Begitu juga sebaliknya, penyakit hipertensi boleh menyebabkan kegagalan ginjal atau memburukkan lagi penyakit ginjal yang sedia ada. Sekiranya tidak terkawal, perkembangan kegagalan ginjal akan berlaku jauh lebih cepat.

Tanda-tanda dan Gejala:

Sakit Kepala

Pening-pening

Kelesuan

Rasa tidak selesa pada leher

Rasa loya dan juga muntah-muntah

Glomerulonefritis

Glomerulonefritis ialah keadaan apabila glomerulus, iaitu penapis halus di dalam ginjal, mengalami keradangan. Sekiranya tidak dirawat, ginjal mungkin rosak teruk sehingga kehilangan kapasiti penapisan sepenuhnya. Keadaan ini merupakan punca kegagalan ginjal paling biasa kedua selepas nefropati diabetes.

Sebab-sebab autoimun:

 • Lupus: Penyakit autoimun ini boleh menyebabkan keradangan kronik di dalam ginjal dan bahagian badan yang lain
 • Nefropati IgA: IgA ialah antibodi yang dihasilkan untuk melawan jangkitan. Jika terlalu banyak deposit protein IgA di dalam ginjal, ia boleh menyebabkan keradangan pada penapis ginjal dan merosakkan fungsinya.
 • Sindrom Goodpasture: Ini adalah penyakit autoimun yang jarang berlaku, dan bila terjadi, sistem imun badan akan tersilap menyerang bahagian paru-paru dan ginjal.

Sebab jangkitan:

Sakit tekak atau jangkitan kulit yang tidak dirawat akibat bakteria Streptokokus boleh menyebabkan serangan glomerulonefritis yang parah secara mendadak.

Secara biasa, badan akan menghasilkan antibodi untuk melawan jangkitan. Jangkitan yang tidak dirawat boleh merangsang penghasilan antibodi yang berlebihan. Apabila antibodi yang berlebihan itu tersimpan di dalam penapis ginjal, ia boleh menyebabkan keradangan lalu membawa kepada glomerulonefritis.

 

Tanda-tanda dan Gejala:

Darah di dalam air kencing

Buih-buihan di dalam air kencing (kebocoran protein)

Air kencing berwarna gelap atau merah jambu

Kadar air kencing yang semakin kurang

Kebengkakan

Rasa loya dan juga muntah-muntah

Penyakit Ginjal Polisistik

Penyakit ginjal polisistik (PKD) ialah punca kegagalan ginjal yang paling lazim berlaku di kalangan dewasa. Keadaan genetik ini menyebabkan pembentukan sista dari nefron. Sista ialah kantung yang bukan normal yang mengandungi cecair. Sista ini akhirnya akan menggantikan tisu ginjal yang normal dan orang berkenaan akan mengalami kegagalan ginjal.

Tanda-tanda dan Gejala:

Kesakitan pada bahagian sebelah atau di belakang perut

Darah di dalam air kencing

Jangkitan saluran pundi kencing yang kerap

Tekanan darah tinggi (Hipertensi)

Ketidakselesaan bahagian atas perut (sista hati dan pankreas)

Batu Karang Dalam Ginjal

Batu karang di dalam ginjal ialah penyakit pundi kencing yang sangat menyakitkan. Ia bermula sebagai kristal garam atau bahan kimia yang memendakkan air kencing. Dalam keadaan normal, air kencing mengandungi bahan yang menghalang penghabluran tetapi untuk pesakit yang mengalami keadaan ini, bahan penghalang ini tidak berkesan. Kristal kecil ini akan keluar bersama aliran air kencing tanpa menimbulkan masalah. Batu karang mungkin mengandungi pelbagai bentuk garam, dan yang paling lazim ialah kalsium dalam kombinasi fosfat atau oksalat. Garam ini adalah sebahagian penting daripada pengambilan dan keperluan diet harian kita.

Penyakit batu karang dalam ginjal sering berlaku pada kaum adam, kebiasaannya pada mereka yang berusia 20 hingga 40 tahun. Punca kemungkinan bagi pembentukan batu karang ini adalah kerana:

 • Kurangnya pengambilan air
 • Berlebihan atau kekurangan bersenam
 • Obesiti
 • Pembedahan untuk penurunan berat badan
 • Pengambilan garam berlebihan
 • Jangkitan
 • Pengambilan fruktosa berlebihan
 • Sejarah keluarga yang mengalami penyakit batu karang
 • Pengambilan ubat dan/atau vitamin dan makanan tambahan tertentu
Tanda-tanda dan Gejala:

Kesakitan apabila sedang kencing

Tidak boleh kencing kerana batu karang terlalu besar dan menghalang saluran keluar

Darah di dalam air kencing

Kesakitan yang melampau pada tapak batu karang yang menyebabkan kerengsaan

Jangkitan Saluran Kencing (UTI)

Ini bukan penyakit ginjal tetapi penyakit saluran pundi kencing. Namun, ia boleh menyebabkan jangkitan pada ginjal (pielonefritis) dan menyebabkan kerosakan ginjal kekal jika tidak dirawat. Pielonefritis ialah jangkitan kedua paling biasa – kedua selepas jangkitan di saluran pernafasan bahagian atas (batuk dan selesema biasa). Wanita sangat mudah mendapat jangkitan saluran kencing kerana uretra wanita lebih pendek dan berhampiran dengan pembukaan faraj.

Jangkitan berlaku apabila mikroorganisma (biasanya bakteria dari usus) melekat pada uretra dan mula membiak. Ia mungkin terbatas pada saluran kencing bawah (urethra dan pundi kencing) atau bergerak lebih tinggi sehingga melibatkan ginjal. Terdapat juga organisma yang menyebabkan keadaan ini menular secara seksual. Terdapat keadaan lain yang menyebabkan seseorang berisiko lebih tinggi untuk mendapat jangkitan saluran kencing seperti penyakit diabetes, atau situasi apabila kateter kencing diperlukan, kelainan saluran kencing, dan aliran kencing terhalang (prostat atau batu karang besar). Jangkitan saluran kencing juga biasa berlaku pada wanita hamil.

Tanda-tanda dan Gejala:

Kesakitan apabila sedang kencing

Air kencing yang terasa panas dan berbau busuk

Darah di dalam air kencing

Demam (dengan menggigil)

Rasa sakit di bahagian bawah perut

Peningkatan kekerapan ingin membuang air kencing

Rasa loya dan/atau muntah-muntah

Sakit belakang (Pielonefritis)

Nefropati Analgesia

Analgesik atau ubat menahan sakit merupakan ubat yang sangat biasa diberikan oleh doktor atau seseorang itu boleh membelinya di kaunter untuk melegakan pelbagai jenis kesakitan (dalam bentuk apa jua). Ia biasanya selamat apabila diambil dengan betul tetapi ia juga boleh membahayakan ginjal apabila penyalahgunaan berlaku. Terdapat juga keadaan ketika ubat diambil dengan betul, tetapi masih menyebabkan kegagalan ginjal yang ketara.

Nefropati analgesik ialah penyakit ginjal kronik yang berlaku apabila terdapat pengambilan ubat menahan atau menghilangkan sakit untuk jangka masa yang panjang (biasanya bertahun-tahun). Keadaan yang mungkin berkaitan dengan keperluan ubat menahan sakit berterusan ialah sebarang sindrom kesakitan kronik seperti artritis dan sakit kepala. Bukan semua jenis analgesik menyebabkan nefropati analgesik. Nefropati analgesia boleh menyebabkan kegagalan ginjal yang memerlukan dialisis atau pemindahan organ.

Tanda-tanda dan Gejala:

Darah di dalam air kencing

Buih-buihan di dalam air kencing

Rasa loya dan muntah-muntah

Kurang selera makan

Kelesuan

Kebengkakan

error: Content is protected !!
K-Buddy
wpChatIcon
Scroll to Top

FAQ

General Enquiries

As there are limited car park lots available at NKF Centre visitors may need to park at the nearby HDB car parks in the vicinity.

NKF HQ Mondays –Thursdays
Fridays
PH / Weekends
8.30am –6.00pm
8.30am –5.00pm
Closed
Dialysis Centres Mondays –Saturdays
Sundays
PH
7.00am –11.00pm
Closed
7.00am –11.00pm

We are open on most public holidays except for the 1st day of Chinese New Year.

NKF does not provide ad hoc dialysis treatment. Our patients are on long-term dialysis treatment. You may wish to check with private dialysis centres for ad hoc dialysis treatments.

NKF does not have an outpatient clinic and hence, we are unable to arrange an appointment for members of the public. You may wish to contact a hospital of your choice for outpatient service.

Currently, NKF does not provide health report interpretation service. You may consult your General Practitioner who will be able to assist you.

Someone with kidney failure may not experience any signs and symptoms until it is too late. It is best to do a routine health screening to understand your health status better and detect any abnormalities as early as possible so that you can delay and manage the disease progression.

To know about the signs and symptoms please click here to learn more.

Decreased urination Swollen hands and ankles Sleep disturbances
Blood in the urine (tea-coloured or fresh blood) Puffiness around the eyes High blood pressure
Nausea and vomiting Itching Loss of appetite

All dialysis centres operate on 3 dialysis shifts –morning, noon and evening.

Morning Noon Evening
7.00am –12.00pm 12.00pm – 6.00pm 6.00pm –11.00pm
Timing of your dialysis schedule may vary for each dialysis centres.
Schedules
Monday, Wednesday and Friday (1,3,5) OR Tuesday, Thursday and Saturday (2,4,6)

Admissions

Our Admissions Counsellor will contact you once your application is finalised. They will be in contact with you soon.

From the day we receive the application form, it will take approximately 3 working days to a week for us to get back to you if you have submitted all completed supporting documents together with your application form to us. Generally, the whole process will take 6 months for the approval.

The overall application review process will take approximately 6 months before the applicant can start the first dialysis treatment. However, if the applicant is able to provide all completed supporting documents and if there is a slot available at the dialysis centre with a right match to the time slot, the waiting time could be shorter.

Currently, we do not have status checking service online. NKF Admissions Counsellor will be in contact with the applicants regarding the status.

You may pick it up from the NKF main office at 81 Kim Keat Road, Singapore 328836 or call us at 6506 2187 to have the forms sent to you.

Means Test is used to determine the amount of subsidies each person needing care is eligible for. Persons from lower income households will be granted higher subsidies under the means test framework.

Means Test subsidies calculation is based in accordance to MOH guidelines.

Our NKF Admissions Counsellor in-charge will contact you in regards to your means test status.

The Medical Social Workers at your hospital will be able to advise you on the different type of subsidies based on your financial situation.

Kidney Live Donor Support Fund

For information on kidney donation in Singapore, you may wish to contact the National Organ Transplant Unit at Tel: 6321 4390 or email organ.transplant@notu.com.sg.

NKF’s Kidney Live Donor Support Fund covers annual health screenings and medical follow-ups; one-time reimbursement for loss of 2 months actual income of $8,500, whichever is lower: reimbursement of hospitalisation and surgical insurance premiums (capped at MediShield Life premiums); pre-transplant screening and evaluation costs for up to 2 potential donors per kidney recipient; and insurance coverage for Group Living. Policy based on sum insured of $200,000.

For more information and eligibility, please click here. 

Donation & Volunteering

You can make the donation through different platforms:

 1. For online donation: please visit https://nkfs.org/support-us/donation-programmes/
 2. Or you may like to issue a cheque made payable to “The National Kidney Foundation” or “NKF” and mail it to us at 81 Kim Keat Road, Singapore 328836.
 3. Alternatively, you may contact us at 1800-KIDNEYS (5436397) or email us at lifedrops@nkfs.org to send you the donation form.
 4. Road Singapore 328836.

Thank you for your generosity. The cheque should be issued to “The National Kidney Foundation” or “NKF”.

Thank you for bequeathing your CPF contributions to NKF. You can fill up the CPF nomination form which can be downloaded from the CPF website. NKF’s UEN is 200104750M.

Thank you for your generosity. You may like to visit the Ministry of Law’s website where you can find a list of lawyers based in Singapore. Please visit https://eservices.mlaw.gov.sg/lsra/search-lawyer-or-law-firm/

Our UEN/ Company Registration No. / GST Registration No. is 200104750M.

Please send us an email at lifedrops@nkfs.org or call us at 1800-KIDNEYS (5436397) and we will assist you accordingly.

You may email your new mailing address to lifedrops@nkfs.org , Please include your full name, contact number, old mailing address and UEN or NRIC/FIN (last 3 digits)

You may email us at lifedrops@nkfs.org to get the donation form. Please fill up your new GIRO/credit card number, donation amount and sign the form. Thereafter, post the GIRO form back to NKF for processing.

For credit card, you may wish to scan the form and send it to NKF via either of these options:

Email – lifedrops@nkfs.org

Fax – 6253 0417

Mail – 81 Kim Keat Road, Singapore 328836

Please email us at lifedrops@nkfs.org with your full name, UEN/NRIC/FIN and mailing address.

Please email us at lifedrops@nkfs.org to have the termination form sent to you. Please fill it up and send it back to us for processing and auditing purposes.

All outright cash donations to NKF are entitled to tax deduction because NKF is a registered charity with an IPC (Institutions of Public Character) status. We are able to issue tax deductible receipts for qualifying donations to our donors.

You are entitled to a tax deduction of 2.5 times the value of your donation in the preceding year.

You may sign up via our website at https://onlinereg.nkfs.org/vms/volunteerapplicationform.aspx.

If you do not have access to the internet, please call us at 1800-KIDNEYS (5436397) to have the application form sent to you. Please fill it up and send it back to us at 81 Kim Keat Road Singapore 328836.

Once we receive your application, our colleague from the Donor and Volunteer Management Department will contact you for a phone interview. After which, you will be invited to attend our volunteer orientation. This is to allow you to have a better understanding of the volunteering activities.

The minimum age is 13 years old. For volunteers who are below the age of 21, you will need to get parental consent. You may download the consent form here.

We strongly encourage our volunteers to commit at least a year so that we can better support our patients. Our programmes and activities are flexible, you can choose your volunteering schedule according to your interest and availability.

You may volunteer with us basing on your availability. We will send a weekly email to our volunteers indicating the up-coming volunteering opportunities. You can then match your availability to the activity schedule.

We have an array of volunteering activities to suit your interest and availability. To learn more about the volunteering activities we offer, please visit https://nkfs.org/support-us/volunteer-programmes/.

Anyone and everyone can join us as a volunteer. All applicants will be required to undergo a mandatory orientation session where you will gain insights into the Foundation’s cause, kidney disease as well as learn more about the volunteering activities we offer. Regular trainings are also conducted for all volunteers so that they can better perform their role.

Most definitely! We welcome schools, companies and community groups to volunteer with us as part of their Values In Action and Corporate Social Responsibility activities. Please get in touch with us on your interest by sending an email to volunteer@nkfs.org.

Can't find what you are looking for?

Notice

Thank you for visiting our website.

All authorised procurement tenders or requests for proposal by NKF are exclusively posted on our official website. You may verify the information by visiting our official website or contacting us directly at contact_us@nkfs.org.