Search
Close this search box.

Rawatan

Soalan-soalan Lazim Program Pendidikan Pra-dialisis

Temujanji

Bagaimana saya membuat, mengubah atau membatalkan temujanji dengan kaunselor NKF, pesakit sukarelawan atau lawatan pusat dialisis?

Sila emel ke startright@nkfs.org atau hubungi kami di 6506 2187 untuk bantuan.

Rawatan

1. Bagaimana ahli nefrologi saya akan terlibat dalam perjalanan pra-dialisis ke dialisis saya?

Anda boleh berunding dengan ahli nefrologi anda di hospital rawatan semasa anda.

Selepas mendaftar di NKF, ahli nefrologi kami akan menilai anda setiap bulan di pusat dialisis. Jika perlu, jururawat yang mengurus dialisis anda juga boleh berunding dengan ahli nefrologi yang bertugas di pusat dialisis untuk sebarang masalah yang timbul.

2. Saya telah didiagnosis dengan kegagalan ginjal. Apakah pilihan rawatan yang tersedia dan jenis manakah yang sesuai dengan saya?

Terdapat empat pilihan rawatan untuk kegagalan ginjal: Haemodialisis, Dialisis Peritoneal, Pemindahan Ginjal atau Penjagaan Konservatif.

Haemodialisis Kelebihan Kelemahan
Haemodialisis adalah proses mencuci darah dengan mengeluarkan sisa toksin, lebihan garam dan cecair melalui mesin dialisis. Darah, melalui fistula yang dipasang melalui pembedahan, dipam dari tubuh dan ditapis melalui ginjal tiruan (alat dialisis) yang disertakan pada mesin dialisis. • Jururawat terlatih di pusat dialysis akan menjalankan pelbagai aspek rawatan termasuk kerja suntikan jarum dan kanulasi.

• Boleh membentuk rangkaian sokongan dengan pesakit lain yang menjalani dialisis pada masa yang sama
• Pesakit perlu ke pusat dialisis tiga kali dalam seminggu, 4 jam setiap sesi

• Kurang privasi di pusat dialisis kerana terdapat pesakit lain yang menjalani dialisis pada masa yang sama

• Orang tersayang/kawan-kawan tidak dibenarkan untuk melawat semasa sesi rawatan

• Fistula perlu diakses setiap kali menggunakan 2 jarum, yang mana boleh menyebabkan kesakitan/ ketidakselesaan. Masalah seperti darah beku atau tersumbat boleh terjadi, yang memerlukan rawatan di hospital
Dialisis Peritoneal Kelebihan Kelemahan
Dialisis Peritoneal adalah berasaskan rawatan di rumah,yang boleh dilakukansendiri danbebas dari jarum. Ia membantu mengeluarkan toksin dan cecair berlebihan dalam darah menggunakan solusi dialisis yang dimasukkan ke dalam abdomen melalui kateter yang dimasukkan melalui pembedahan. • Pesakit boleh menjalankan rawatan ini dalam keselesaan rumah sendiri tanpa perlu ke pusat dialisis

• Memberi lebih kebebasan untuk menjalankan aktiviti harian

• Berupaya mengekalkan baki fungsi ginjal dengan lebih baik

• Selalunya kurang sekatan minuman dan pemakanan

• Tidak memerlukan jarum

Boleh memelihara saluran darah bagi membuat akses untuk haemodialisis di masa hadapan, jika perlu
• Rawatan dijalankan setiap hari

• Kateter mungkin menjejaskan imej badan

• Berenang tidak dibenarkan kerana risiko jangkitan

• Potensi kenaikan berat badan akibat glukosa (gula) dalam solusi dialisis

• Glukosa darah memerlukan pemantauan dan kawalan ketat bagi pesakit dengan masalah diabetes

• Ruang simpanan diperlukan di rumah untuk bekalan perubatan dan solusi peritoneal dialisis

• Potensi jangkitan dalam kateter
Pemindahan Ginjal Kelebihan Kelemahan
Pemindahan ginjal adalah proses di mana ginjal dikeluarkan secara pembedahan dari penderma dan dipindahkan kepada pesakit. Pesakit boleh menerima ginjal baru dari penderma yang masih hidup atau seseorang yang telah meninggal dunia.

Pesakit digalakkan mempertimbangkan pemindahan ginjal dari penderma yang masih hidup sebelum memulakan dialisis.
• Meningkatkan kualiti hidup berbanding dialisis

• Berupaya menjalankan kehidupan keluarga dan pekerjaan yang lebih normal

• Bebas dari sekatan minuman dan pemakanan yang diperlukan sepanjang dialisis

• Bebas dari rawatan dialisis yang memerlukan masa yang panjang
• Seperti sebarang prosedur pembedahan utama, terdapat risiko yang terlibat. Risiko dan manfaat ini akan dijelaskan bagi membantu anda membuat keputusan selepas menerima maklumat ini.

• Memerlukan pemerhatian kerap, rawatan susulan. Ubatan anti-penolakan diperlukan sepanjang hayat bagi mencegah tubuh anda dari menolak ginjal yang diterima.

• Risiko jangkitan adalah lebih tinggi selepas pemindahan, kerana sistem imun disekat
Penjagaan Konservatif Kelebihan Kelemahan
Penjagaan Konservatif adalah pendekatan yang menggunakan ubatan untuk menangani gejala-gejala dan meningkat kualiti kehidupan bagi pesakit dan keluarga mereka sambil menangani kegagalan ginjal, tanpa dialisis atau pemindahan ginjal.

Ia menangani kebimbangan fizikal, psikososial dan rohanil dan memberi tumpuan kepada keselesaan, menghormati keputusan dan sokongan bagi pesakit dan keluarga mereka.
• Lebih banyak masa untuk orang tersayang dan kebebasan menjalani aktiviti harian berbanding pesakit yang menjalani dialisis

• Tidak memerlukan jarum atau pembedahan

• Menghapuskan risiko jangkitan disebabkan dialisis

• Pesakit boleh melancong jika mereka rasa sihat

• Pesakit akan menerima pelbagai sokongan dari kumpulan yang merawat mereka di hospital
• Rawatan memberi tumpuan kepada pengurusan gejala dan sokongan psikososial. Ia tidak disasarkan untuk memulihkan penyakit ginjal atau memanjangkan hayat and

• Pesakit perlu ke hospital untuk temujanji klinik

• Ubatan tambahan mungkin diperlukan bagi memberi kelegaan kepada pesakit dari gejala-gejala fizikal dan/atau psikologi
3. Jika saya memilih rawatan Haemodialisis (HD), bolehkah saya mulakan rawatan dengan segera?

Sebelum pesakit dialisis boleh memulakan rawatan HD, beliau perlu menjalani pembedahan untuk membuat fistula/sambungan sintetik arteriovenosa (AV) untuk menghubungkan vena mereka terus ke arteri. Ini membantu meningkatkan pengaliran darah dan tekanan dalam saluran darah bagi memudahkan HD.

Fistula/sambungan ini selalunya dibuat di lengan bawah dan memerlukan 6-12 minggu untuk matang dan sedia untuk digunakan.

Namun, pembedahan tambahan mungkin diperlukan bagi pesakit yang fistulanya tidak berjaya matang. Kateter sementara mungkin dimasukkan di bahagian leher untuk akses vaskular segera jika mereka perlu memulakan rawatan dialisis dengan segera. Pesakit yang telah memilih untuk haemodialisis disarankan untuk berunding dengan doktor atau jururawat dahulu bagi merancang rawatan.

4. Jika saya memilih Dialisis Peritoneal (PD), bolehkah saya memulakan rawatan dengan segera?

Kateter kekal akan dimasukkan ke dalam perut anda (pembedahan di siang hari) dan sedia untuk digunakan selepas 2-3 minggu. Kadangkala kateter boleh digunakan lebih awal untuk PD jika rawatan segera diperlukan.

Jururawat PD akan membuat lawatan ke rumah untuk memastikan persekitaran tempat tinggal anda bersih dan sesuai untuk dialisis di rumah. Anda juga akan menjalani latihan selama 3-5 hari oleh pasukan penjagaan kesihatan anda bersama ahli keluarga/penjaga anda untuk mempelajari cara melakukan PD sendiri dan menjaga kateter PD anda.

5. Bolehkah Penyakit Ginjal Kronik dicegah? Jika saya mengidap penyakit ginjal, adakah bermaksud ahli keluarga saya berisiko mengidap Penyakit Ginjal Kronik?

Penyakit Ginjal Kronik adalah kehilangan progresif fungsi ginjal dari masa ke masa dan selalunya tidak mempunyai sebarang gejala-gejala yang jelas sehingga pada tahap yang seterusnya.

Pemakanan dan gaya hidup sihat, serta mengoptimumkan kawalan masalah kronik khususnya diabetes dan tekanan darah tinggi, boleh mengawal penyakit ginjal.

Mempunyai ahli keluarga terdekat (cth. ibubapa, anak-anak dan adik-beradik) yang mengidap penyakit ginjal meningkatkan risiko anda membentuk penyakit dalam kehidupan anda kerana anda berkongsi tabiat gaya hidup yang sama.

Adalah juga penting untuk melakukan saringan atau pemeriksaan kesihatan yang kerap untuk mengesan awal sebarang risiko atau gejala dan dapat mengurus dengan lebih baik jika terdapat sebarang masalah.

6. Saya telah disahkan menghidap penyakit kegagalan ginjal. Apakah akibatnya jika saya menolak rawatan dialisis?

Rawatan utama disediakan akan melegakan gejala-gejala dan menangani komplikasi kegagalan ginjal, sebagai contoh, pembengkakan akibat pengumpulan cecair, kegatalan akibat pengumpulan toksin, kelesuan akibat anaemia, tahap potassium dan fosfat yang tinggi.

Tanpa dialisis, toksin akan meningkat. Bergantung kepada berapa cepat pembentukan toksin, dan yang penting berapa cepat baki fungsi ginjal anda merosot, kematian boleh terjadi pada bila-bila masa dari beberapa hari ke beberapa minggu.

7. Bolehkah Ubatan Tradisional Cina membantu meningkatkan fungsi ginjal saya?

Tidak terdapat bukti yang baik bahawa Ubatan Tradisional Cina boleh memperbaiki fungsi ganjil. Kegagalan ginjal tidak boleh dipulihkan seperti sedia kala.

Jangan ambil ubatan tradisional atau suplemen kesihatan dari sumber yang meragukan kerana ia boleh menyebabkan masalah kesihatan menjadi lebih parah. Jika anda mempunyai masalah ginjal,elakkan mengambil ubat-ubatan tahan sakit anti-keradangan seperti Diclofenac (Voltaren), Naproxen (Synflex), Etoricoxib (Arcoxia) kerana ia boleh memudaratkan fungsi ginjal anda.

Anda harus sentiasa berunding dengan ahli nefrologi anda sebelum mengambil sebarang ubatan atau suplemen.

Kaunseling Kewangan dan Penjagaan

1. Ahli keluarga saya telah rebah dan mula menjalani dialisis di hospital, apakah yang harus saya lakukan sekarang?

Sila beritahu doktor atau jururawat hospital bahawa anda ingin bercakap dengan pegawai sosial perubatan.

Pesakit/keluarga akan menjalani kaunseling dengan koordinator renal dan sekumpulan perubatan yang merawat untuk menerima pendidikan yang tepat pada masa dan sesuai mengenai pilihan rawatan yang tersedia, agar keputusan boleh dibuat mengenai pilihan rawatan terbaik yang sesuai untuk pesakit.

MSW akan merujuk pesakit yang mempunyai masalah kewangan ke NKF.

2. Di mana saya boleh mendapat bantuan jika saya tidak mampu membayar bil rawatan dialisis yang mahal?

Jika anda mempunyai masalah kewangan, sila emel ke startright@nkfs.org atau hubungi kami di 6506 2187.

Pegawai sosial perubatan kami akan berbincang dan menasihati anda mengenai pelbagai pilihan sokongan seperti ketersediaan tuntutan dan perlindungan insurans atau menjalankan satu penilaian kewangan untuk menentukan kelayakan subsidi untuk anda.

Pemakanan Secara Betul & Kekal Sihat Bagi Pesakit Penyakit Ginjal Kronik

1. Saya telah disahkan menghidap Penyakit Ginjal Kronik. Adakah saya perlu mengamalkan pemakanan khusus?

Pelajari cara makan dengan betul adalah penting selepas didiangnosis dengan Penyakit Ginjal Kronik. Matlamatnya ialah untuk memelihara fungsi ginjal sedia ada dan untuk melewatkan perkembangan ke Penyakit GInjal Kronik peringkat 5, juga dikenali sebagai kegagalan Ginjal.

Klik di sini untuk pelajari lebih lanjut mengenai Makan Dengan Betul bagi pesakit Penyakit Ginjal Kronik.

2. Bolehkah saya terus melakukan senaman selepas didiagnosis dengan Penyakit Ginjal Kronik atau kegagalan ginjal?

Ya. Pesakit Penyakit Ginjal Kronik dan kegagalan ginjal digalakkan untuk terus melakukan senaman jika anda berupaya melakukannya.

Senaman yang kerap membantu anda mengekalkan kekuatan otot, ketahanan dan keupayaan untuk berdikari dalam melakukan aktiviti harian anda.

Klik di sini untuk pelajari lanjut mengenai jenis-jenis senaman yang sesuai untuk masalah anda.

Hal Lain

1. Bolehkah saya terus bekerja semasa menjalani dialisis?

Terdapat pelbagai pilihan rawatan dialisis dan anda boleh memilih rawatan yang bersesuaian dengan jadual kerja anda.

Jika majikan anda memerlukan anda sepanjang tempoh waktu bekerja sepenuh masa, anda boleh memilih sama ada menjalani haemodialisis pada waktu malam di pusat dialisis atau dialisis peritoneal automatik di rumah, kedua-duanya dijalankan semasa anda sedang tidur.

error: Content is protected !!
K-Buddy
wpChatIcon
Scroll to Top

FAQ

General Enquiries

As there are limited car park lots available at NKF Centre visitors may need to park at the nearby HDB car parks in the vicinity.

NKF HQ Mondays –Thursdays
Fridays
PH / Weekends
8.30am –6.00pm
8.30am –5.00pm
Closed
Dialysis Centres Mondays –Saturdays
Sundays
PH
7.00am –11.00pm
Closed
7.00am –11.00pm

We are open on most public holidays except for the 1st day of Chinese New Year.

NKF does not provide ad hoc dialysis treatment. Our patients are on long-term dialysis treatment. You may wish to check with private dialysis centres for ad hoc dialysis treatments.

NKF does not have an outpatient clinic and hence, we are unable to arrange an appointment for members of the public. You may wish to contact a hospital of your choice for outpatient service.

Currently, NKF does not provide health report interpretation service. You may consult your General Practitioner who will be able to assist you.

Someone with kidney failure may not experience any signs and symptoms until it is too late. It is best to do a routine health screening to understand your health status better and detect any abnormalities as early as possible so that you can delay and manage the disease progression.

To know about the signs and symptoms please click here to learn more.

Decreased urination Swollen hands and ankles Sleep disturbances
Blood in the urine (tea-coloured or fresh blood) Puffiness around the eyes High blood pressure
Nausea and vomiting Itching Loss of appetite

All dialysis centres operate on 3 dialysis shifts –morning, noon and evening.

Morning Noon Evening
7.00am –12.00pm 12.00pm – 6.00pm 6.00pm –11.00pm
Timing of your dialysis schedule may vary for each dialysis centres.
Schedules
Monday, Wednesday and Friday (1,3,5) OR Tuesday, Thursday and Saturday (2,4,6)

Admissions

Our Admissions Counsellor will contact you once your application is finalised. They will be in contact with you soon.

From the day we receive the application form, it will take approximately 3 working days to a week for us to get back to you if you have submitted all completed supporting documents together with your application form to us. Generally, the whole process will take 6 months for the approval.

The overall application review process will take approximately 6 months before the applicant can start the first dialysis treatment. However, if the applicant is able to provide all completed supporting documents and if there is a slot available at the dialysis centre with a right match to the time slot, the waiting time could be shorter.

Currently, we do not have status checking service online. NKF Admissions Counsellor will be in contact with the applicants regarding the status.

You may pick it up from the NKF main office at 81 Kim Keat Road, Singapore 328836 or call us at 6506 2187 to have the forms sent to you.

Means Test is used to determine the amount of subsidies each person needing care is eligible for. Persons from lower income households will be granted higher subsidies under the means test framework.

Means Test subsidies calculation is based in accordance to MOH guidelines.

Our NKF Admissions Counsellor in-charge will contact you in regards to your means test status.

The Medical Social Workers at your hospital will be able to advise you on the different type of subsidies based on your financial situation.

Kidney Live Donor Support Fund

For information on kidney donation in Singapore, you may wish to contact the National Organ Transplant Unit at Tel: 6321 4390 or email organ.transplant@notu.com.sg.

NKF’s Kidney Live Donor Support Fund covers annual health screenings and medical follow-ups; one-time reimbursement for loss of 2 months actual income of $8,500, whichever is lower: reimbursement of hospitalisation and surgical insurance premiums (capped at MediShield Life premiums); pre-transplant screening and evaluation costs for up to 2 potential donors per kidney recipient; and insurance coverage for Group Living. Policy based on sum insured of $200,000.

For more information and eligibility, please click here. 

Donation & Volunteering

You can make the donation through different platforms:

  1. For online donation: please visit https://nkfs.org/support-us/donation-programmes/
  2. Or you may like to issue a cheque made payable to “The National Kidney Foundation” or “NKF” and mail it to us at 81 Kim Keat Road, Singapore 328836.
  3. Alternatively, you may contact us at 1800-KIDNEYS (5436397) or email us at lifedrops@nkfs.org to send you the donation form.
  4. Road Singapore 328836.

Thank you for your generosity. The cheque should be issued to “The National Kidney Foundation” or “NKF”.

Thank you for bequeathing your CPF contributions to NKF. You can fill up the CPF nomination form which can be downloaded from the CPF website. NKF’s UEN is 200104750M.

Thank you for your generosity. You may like to visit the Ministry of Law’s website where you can find a list of lawyers based in Singapore. Please visit https://eservices.mlaw.gov.sg/lsra/search-lawyer-or-law-firm/

Our UEN/ Company Registration No. / GST Registration No. is 200104750M.

Please send us an email at lifedrops@nkfs.org or call us at 1800-KIDNEYS (5436397) and we will assist you accordingly.

You may email your new mailing address to lifedrops@nkfs.org , Please include your full name, contact number, old mailing address and UEN or NRIC/FIN (last 3 digits)

You may email us at lifedrops@nkfs.org to get the donation form. Please fill up your new GIRO/credit card number, donation amount and sign the form. Thereafter, post the GIRO form back to NKF for processing.

For credit card, you may wish to scan the form and send it to NKF via either of these options:

Email – lifedrops@nkfs.org

Fax – 6253 0417

Mail – 81 Kim Keat Road, Singapore 328836

Please email us at lifedrops@nkfs.org with your full name, UEN/NRIC/FIN and mailing address.

Please email us at lifedrops@nkfs.org to have the termination form sent to you. Please fill it up and send it back to us for processing and auditing purposes.

All outright cash donations to NKF are entitled to tax deduction because NKF is a registered charity with an IPC (Institutions of Public Character) status. We are able to issue tax deductible receipts for qualifying donations to our donors.

You are entitled to a tax deduction of 2.5 times the value of your donation in the preceding year.

You may sign up via our website at https://onlinereg.nkfs.org/vms/volunteerapplicationform.aspx.

If you do not have access to the internet, please call us at 1800-KIDNEYS (5436397) to have the application form sent to you. Please fill it up and send it back to us at 81 Kim Keat Road Singapore 328836.

Once we receive your application, our colleague from the Donor and Volunteer Management Department will contact you for a phone interview. After which, you will be invited to attend our volunteer orientation. This is to allow you to have a better understanding of the volunteering activities.

The minimum age is 13 years old. For volunteers who are below the age of 21, you will need to get parental consent. You may download the consent form here.

We strongly encourage our volunteers to commit at least a year so that we can better support our patients. Our programmes and activities are flexible, you can choose your volunteering schedule according to your interest and availability.

You may volunteer with us basing on your availability. We will send a weekly email to our volunteers indicating the up-coming volunteering opportunities. You can then match your availability to the activity schedule.

We have an array of volunteering activities to suit your interest and availability. To learn more about the volunteering activities we offer, please visit https://nkfs.org/support-us/volunteer-programmes/.

Anyone and everyone can join us as a volunteer. All applicants will be required to undergo a mandatory orientation session where you will gain insights into the Foundation’s cause, kidney disease as well as learn more about the volunteering activities we offer. Regular trainings are also conducted for all volunteers so that they can better perform their role.

Most definitely! We welcome schools, companies and community groups to volunteer with us as part of their Values In Action and Corporate Social Responsibility activities. Please get in touch with us on your interest by sending an email to volunteer@nkfs.org.

Can't find what you are looking for?

Notice

Thank you for visiting our website.

All authorised procurement tenders or requests for proposal by NKF are exclusively posted on our official website. You may verify the information by visiting our official website or contacting us directly at contact_us@nkfs.org.